КЛУБОВЕ - Как да създадем клуб

 

Сдружение "Национално обединение СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"ОСБ) сЕ обръща към всички млади хора и младежки организации в българия и чужбина с призив да се създават клубове "съхрани българското". тези териториални организации ще извършват редица дейности свързани с опазването, съхраняването, развитието и утвърждаването на българската история и култура и същевременно ще бъдат събирателната единица на добрата воля на тези, които подкрепят идеята за съхраняване на българското.

всеки един от вас може да създаде клуб в своето училище, университет или град. само се обърнете към нас и ние ще ви помогнем за създаването му! на вас ще ви бъде изпратен пакет с всички нормативни документи, рекламни материали и спомогателни информационни упътвания за това какво трябва да направите!

след учредяването ще бъдете клон на Сдружение "Национално обединение СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" като по този начин ние гарантираме за това, че ще имате отделна интернет страница, електронен пощенски адрес и разбира се ще имате възможността да участвате в нашите граждански инициативи!

 

за повече информация може да се свържете с нас на адрес:

 

info@suhranibulgarskoto.org

 

+359 878 180 101

+359 878 180 102

+359 878 180 103

 

България,

 гр. София 1000,

П.К. 945,

СНЦ "Национално обединение съхрани българското"

 

 
 
 
 
 

КЛУБОВЕ - Списък

 

 

клуб "съхрани българското" - град ШумеН - III ОУ „Димитър Благоев”

Присъединил се към носб на 20.02.2009

Учреден на 12.12.2005

ВИД: УЧИЛИЩЕН

Клуб „Съхрани българското” при III ОУ „Димитър Благоев” – град Шумен е учреден на 12. XII. 2005 година. Ръководители на клуба са госпожа Донка Колева и госпожа Соня Стоева. Първите участници в клуба са 17 ученици от II б и II в класове. Клубът е учреден в музея на Шуменския гарнизон и има знаме, знаменосец, химн. Грижим се за паметника на 45 загинали руски вайници, рисувахме най-българските картини, бяхме на рожден ден на приятели от клуба на госпожа М. Кьосева от Русе.

 

На 19. XII. 2008 година възобновихме дейността на клуба в училище с нашите нови ученици – деца от II б и II в класове – 49 деца. По този повод подготвихме „Вечер на българските народни приказки”.

 

Тази година III ОУ „Димитър Благоев” празнува 50 годишен юбилей. Всички предстоящи мероприятия посвещаваме на този празник.

 

 

клуб "съхрани българското" - Панагюрище

Присъединил се към носб на 20.03.2008

Учреден на 11.01.2007

ВИД: сборен

На 11 януари 2007 година е учреден клуб “Съхрани българското” при ОУ “20 април” – гр. Панагюрище. Идеята е на учителката по история в училището Иванка Тодева. Тържественото учредяване става в залата на Историческия музей. Официални гости са началниците на отдели “Образование” и “Култура” в община Панагюрище. Датата на учредяването не е избрана случайно – това е ден на Освобождението на Панагюрище от османско робство. Клубът в момента има около 200 членове - ученици, учители и общественици.

 

Предстоящи дейности за 2008:

1. Проучване и изработване на символи на Априлското въстание – за обогатяване на музейната сбирка.

2. Изработване на панагюрска женска носия.

3. Среща с изявен историк.

4. Екскурзия до Пловдив и осъществяване на среща с представители на археологически студетски клуб към ПУ “П. Хилендарски”.

5. Фотоизложба, отразяваща клубната дейност.

 

 

клуб "съхрани българското" - ХРИСТО БОТЕВ - села мраморен, баница, паволче

Учреден на 15.09.2007

ВИД: сборен

дейността ни от 15 септември 2007 г. до днес:

През таЗИ година 30 деца от село Мраморен от II до VIII клас участват в проект "Искам да опозная" с ръководител г-ца Ваня Червенкова. Работим в три направления: Искам да опозная: Паметниците в моето родно село; Местни традиции и обичаи и Моето училище. Занятията по проекта преминават доста интересно. На участниците се раздават анкети със свободни въпроси (отворени). Те разпитват старите хора какво знаят за паметниците, обичаите и даже за училището. След това всеки докладва и по този начин се обогатяват всички. Интересно е, че родителите са запалени и издирват архивни снимки, материали - легенди и предания. Вчера на IV регионална конференция във Враца се представихме с презентация "По следите на миналото - послания за бъдещето" Виртуална разходка из село Мраморен.

 

През месец януари предвиждаме да отбележим 160 години от рождението на нашия патрон Христо Ботев. В момента работим върху традициите и обичаите в с.Мраморен.

 

 

клуб "съхрани българското" - Стара загора

Учреден на 16.03.2007

ВИД: градски

На 16 март 2007 г. в гр. Стара Загора се учреди нов клуб към сдружение "Национално обединение съхрани българското" (НОСБ). По този начин идеята "Съхрани българското" намери последователи и в града на липите, на поетите и на правите улици.

 

В 16 ч. зала No 2 в сградата на общината на Стара Загора събра елита на младите хора на града, които в 17 ч. посрещнаха кмета на гр. Стара Загора, д-р Евгений Желев. С това беше дадено началото на церемонията по учредяване на новия клуб.

 

След приветствени слова от страна на главния инициатор, лидерът на Регионалния младежки съвет "Инициатива" Росен Димов и от страна на кмета на гр. Стара Загора, д-р Желев, председателят на сдружение "Национално обединение съхрани българското" (НОСБ) Димитър Мандраджиев разясни целите и дейностите на сдружението в миналото и занапред. На церемонията сдружението беше представено още от двамата заместник- председатели, Катерина Баева и Андрей Стойчев, както и от главния секретар, Паола Иванова.

 

От сдружението представиха основната визия за идеята "Съхрани българското" като младежка дейност в подкрепа на съхраняването и развиването на българското и основната позиция на сдружението като необвързана с политически сили, партии, личности и персонажи организация, но винаги работеща в подкрепа на дейности с градивен характер в името на по-светлото българско утре.

 

50-те нови членове на клуба избраха за председател Никола Желязков Робаков. Той е на 17 години, от дълго време активно се занимава с обществена дейност и учи в Природоматематическата гимназия "Гео Милев" в града.

 

Новоизбраният председател разясни и първите инициативи, с които ще се занимава новия клон на сдружението, а именно:

- информационна кампания за дейността на европейските депутати;

- разпространение на информация за конкурс за есе;

- почистване и описване на историческите, археологическите и културните паметници в града.

 

За почетен председател на клуба беше избран самият кмет д-р Желев, който заяви, че ще подпомага дейността на клуба с каквото може.

 

На учредителното събрание на клона към сдружение НОСБ бяха избрани и негови почетни членове - Йовка Великова, управител на "Старозагорски новини"; Красимир Георгиев, заместник-председател на Районен съд гр. Стара Загора; Росица Стоянова, прокурор от Окръжна прокуратура гр. Стара Загора; Иванка Данаилова, Районен координационен съвет на КНСБ; Анастасия Василева, сдружение "Алтернатива 55"; Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора; Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Обществено-дарителски фонд; Светла Димитрова, директор на Регионален исторически музей - Стара Загора; Величка Койчева, почетен гражданин на гр. Стара Загора; Христо Буюклиев, историк; Камелия Мирчева, психолог и художник към арт-клуб "ХЕРОС"; Снежана Маринова, регионална библиотека "Захарий Княжевски".

 

Сдружение "Национално обединение съхрани българското" благодари за гостоприемството на инициаторите и учредители на новия клон, на почетните членове, на кмета, д-р Евгений Желев, както и на гражданите на гр. Стара Загора. Организацията е винаги отворена към желанието и на други млади хора да се присъединят към тази голяма и мощна младежка инициатива.

 

 

клуб "съхрани българското" - брезник

Учреден на 5.06.2006

ВИД: градски

На 5.06.2006, в читалището НА община БРЕЗНИК се състоя тържествено учредяване на първия младежки клуб "съхрани българското" на територията на община БРЕЗНИК.

 

членската маса на клуба при неговото учредяване наброява около 20 човека.

 

 

 

 

 

клуб "съхрани българското" - хисар

Учреден на 1.05.2006

ВИД: градски

На 1.05.2006, навръх честванията на 130-тата годишнина от априлската епопея в читалището НА община хисар се състоя тържествено учредяване на първия младежки клуб "съхрани българското" на територията на община хисар. КЛУБЪТ БЕ СЪУЧРЕДЕН ОТ НКСКСБ, интернет Младежка медия "светъ" и общински център за работа с деца. официалните гости на събитие бяха г-н ангел чакъров Заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии; г-н пламен славов - народен представител от избирател район 17-ПЛОВДИВ ОКРЪГ; Заместник областен управител на пловдивска област Инж. Найден Найденов; заместник-кмет на община хисар г-ца пенка дойкова; г-н стойо карагенски - председател на общински съвет на община карлово; г-н Пено Бойновски - председател на общински съвет град хисар; директор на институт по балканистика проф. агоп гарабедян и други.

 

членската маса на клуба при неговото учредяване наброява около 25 човека. за кан на клуба беше избрана дванадесетокласничката г-ца мария киселярова. на нея й беше гласувано доверие от членовете на клуб "съхрани българското" - хисар. ръководството на нксксб пожелава на г-ца киселярова да подтиква и приобщава още свои връстници към идеята "съхрани българското".

 

минути след края на учредителната церемония, клубът взе подобаващо участие в честванията по случай 130 години от априлското въстание. клуб "съхрани българското" - хисар поднесе венец на общинския мемориален паметник “Априлци” в кв. “Веригово”, който беше тържествено осветен. Паметникът беше открит от президента на република българия г-н георги първанов, който взе участие във възпоменателното тържество по случай 130-тата годишнина от априлската епопея.

 

нксксб отправя свойте благодарности за оказаната подкрепа от страна на г-жа стоянка календерска - директор на общински център за работа с деца. ние единодушно смятаме, че ако не 100%, то 99% от заслугите са нейни, за това да се изгради клуб "съхрани българското" на територията на хисар.

 

 

 

клуб "съхрани българското" - СОФИЯ - СУ "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

Учреден на 18.04.2006

ВИД: СТУДЕНТСКИ

На 18.04.2006 в АУЛАТА НА софийски университет "св. климент охридски" се състоя тържествено учредяване на ВТОРИЯ студентски клуб "съхрани българското". КЛУБЪТ БЕ СЪУЧРЕДЕН ОТ НКСКСБ, интернет Младежка медия "светъ" и студентски съвет на СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ". ПОРАДИ УСЛОЖНЕНАТА ОБСТАНОВКА КРАЙ река ДУНАВ И ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ БЯХА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНИ ДА ПРИСЪСТВАТ.

 

членската маса на клуба при неговото учредяване наброява около 20 човека. за кан на клуба беше единодушно избрана "ветеранката" от националната младежка бригада "съхрани българското 2006" г-ца габриела каменова - студентка по история във 2 курс. на нея й беше гласувано доверие, заради положените усилия по време на организационната работа по създаването на клуб "съхрани българското" - софия - су "св. климент охридски". ръководството на нксксб пожелава на г-ца каменова да развива идеята "съхрани българското", така както е доказала професионализма си в редица други проекти и занимания.

 

нксксб отправя свойте благодарности за оказаната подкрепа от страна на студентския съвет на университета с председател г-н димитър колев. смятаме, че при едно дългосрочно сътрудничество ще бъдем взаимно полезни за студентската общност.

 

клуб "съхрани българското" - Р. Украйна – Голица - ООУ

Учреден на 09.04.2006

ВИД: СМЕСЕН

На 09.04.2006 в Голицкото общообразователно училище в с. Голица, Болградски район, Одеска област, РЕПУБЛИКА Украйна се УЧРЕДИ ПЪРВИЯ клуб "съхрани българското" извън пределите на българската държава. КЛУБЪТ БЕ СЪУЧРЕДЕН ОТ НКСКСБ, интернет Младежка медия "светъ" и НЯКОЛКО ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ИЗ МЕЖДУ, КОИТО кметът на село голица Татяна Георгева Белиогло и директорът на Голицкото общообразователно училище - Олег Михайлов Димитриев.

 

членският състав на клуба, по време на учредителното събрание, наброяваше около 45 ученици, студенти и други младежи. за кан на клуба бе избран (предстои да бъде въведена информация). титлата беше заслужена за положените усилия при създаването и разпространяването на информация за формирането на клуб "съхрани българското" - р. украйна - голица - ооу.

 

от клуба е заявено желанието тържествената церемония по учредяването на клуба да бъде проведана на "българска земя" по време на втората национална младежка бригада "съхрани българското 2006". ръководството на нксксб подкрепя тази идея на клуба и ще работи за нейното осъществяване.

 

нксксб отправя свойте благодарности за оказаната подкрепа от страна на кмета на с. голица и директора на голицкото общообразователно училище. вярваме, че заедно можем много по-добре да опознаем родната си история и да съхраняваме и развиваме българското у всеки един от нас по по-добър начин.

 

 

клуб "съхрани българското" - благоевград - юзу "неофит рилски"

Учреден на 16.03.2006

ВИД: СТУДЕНТСКИ

На 16.03.2006 в заседателната зала на югозападен университет "неофит рилски" (благоевград) се проведе тържествено учредяване на първия студентски клуб "съхрани българското", който НКСКСБ, интернет Младежка медия "светъ" и студентски съвет на юзу "неофит рилски". Официални гости на събитието бяха зам.-ректорът на юзу "неофит рилски" доц. д-р здравко Гъргаров, представители на общинския съвет на гр. благоевград, представител на национално движение "българско наследство". Въпреки изпратените покани до Президента на република българия г-н георги първанов, областния управител на благоевградска област г-н владимир димитров и кмета на община благоевград г-н лазар причкапов те бяха възпрепятствани с неотложни ангажименти.

 

групата младежи, които станаха членове след като положиха клетва наброява около 30 човека, а за кан на клуба бе избран максим димитров - студент по социология във 2 курс. г-н димитров заслужи престижното звание, за положени усилия по време на организационната работа по създаването на клуб "съхрани българското" - благоевград - юзу "неофит рилски". ръководството на нксксб му пожелава да служи за пример на членовете и симпатизантите на идеята "съхрани българското".

 

нксксб отправя свойте благодарности за оказаната методическа и организационна подкрепа, както и за топлото посрещане от страна на администрацията на юзу "неофит рилски" и студентски съвет на университета с председател г-ца елена маджирова. вярваме, че заедно поставихме началото на едно ползотворно сътрудничество в името на една благородна кауза.

 
 
 
 

ТАЗИ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ:

 

Авторски права (c) 2005 - на СНЦ "Национално обединение съхрани българското". Всички права запазени.
Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от СНЦ "Национално обединение съхрани българското" или от авторът е забранена.
СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО и логата СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО са запазени марки на СНЦ "Национално обединение съхрани българското".