ИНИЦИАТИВИ

 
 

03.03.2009

"КАЛЕНДАР 2009"

За Четвърта поредна година сдружение „Национално обединение съхрани българското” спазва своята традиция и подарява за Коледа и Нова година тапети за монитор /wallpapers/, оформени като календар на българска тематика. За предстоящата нова 2009-ма година тема на календара са български Изобретатели.

 

В уникалната колекция от 12 тапета са събрани 12 големи умове на българската наука. Тапетите представят образите на Иван Странски (основател на българската школа по физикохимия и считан за "баща" на кристалния растеж), Джон Атанасов (Компютър), Карл Джераси (хапчето "антибебе"), Стамен Григоров (Бактерията "Лактобацилус булгарикуС"), Св. Св. Кирил и Методий (Кирилицата), Иван Ночев (реактивните двигатели на спускаемия апарат за кацане на Луната), Асен Йорданов (Основател на авиоинженерството в България и има съществени приноси в развитието на американската авиация), Георги Боршуков (специалните ефекти на филма "матрицата" и други), Георги Наджаков (създател на Физическия институт при Българската академия на науките и технологията за фотокопиране - Ксерокс), Николай Димков (Книгата "Звезда на съгласието", която служи за създаването на 14-те точки на Удроу Уилсън, с които се създава ООН), Панчо Накашев ("БЕЛАБУЛГАРА" – БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ПАРКИНСОНОВАТА БОЛЕСТ), Ангел Балевски (Основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите и метод за леене с противоналягане).

 

Особено внимание в уникалната колекция заслужава стремежът й да покаже българската ИЗОБРЕТАТЕЛСКА МИСЪЛ в по-широка форма и да припомни някои от великите фигури на нашата ИСТОРИЯ.

 

Настоящите дванадесет тапета за монитор с образите на български изобретатели е част от бъдещата голяма колекция от 30 тапети с образите на изобретатели, която предстои да бъде създадена през идващата година.

 

Календарът и бъдещата колекция са част от традиционната инициатива на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, в рамките на която бяха създадени календар за 2007 г. с велики български владетели, за 2008 г. с писатели и поети, колекция от 50 тапета, представящи личности, образи и събития от вековната българска история, проследена в хронологичен ред във всичките й културни, исторически и национални аспекти и календар за 2005 г. с моменти от първата национална младежка бригада „Съхрани българското”.

 

Календарът за 2009 г. е предвиден за употреба като тапет за монитора и е достъпен за всеки на интернет сайта на сдружението: www.suhranibulgarskoto.org.

 
 

1.06.2008

НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА ЗА СЕВТОПОЛИС

На 1 юни 2008 г. сдружение „Национално обединение съхрани българското” стартира дългоочакваната национална подписка в подкрепа на изключителния проект за реставрирането на древния тракийски град Севтополис.

 

Подписката е качена на сайта на инициативата „Севтополис” (www.sevtopolis.info) и на сайта на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, (www.suhranibulgarskoto.org). От тези адреси всеки, който има желание, може да изтегли специална бланка, с която да заяви своята подкрепа.

 

След старта на инициативата за популяризиране и реализация на проекта през месец септември 2007 г. и няколкото съпътстващи я прояви, нейните създатели и организатори в лицето на сдружението и автора на проекта, арх. Жеко Тилев, слагат началото и на национална подписка за спасяването на града на тракийските царе до Казанлък. Нейната цел е да направи съпричастни всички, които имат желание проектът да стане реалност и да върне на България загубеното от историческото й наследство с потапянето на Севтополис под водите на язовир „Копринка”.

 

Инициативата за разкриването и реставрацията на древния тракийски град Севтополис започна през септември 2007 г. и досега се разви в няколко последователни етапа, целящи представянето и популяризацията на историята на Севтополис и проектът за неговото реставриране. За целта бяха проведени няколко кампании, създаден бе специален уеб сайт на инициативата, проектът беше представен няколкократно в общественото пространство и успя да получи подкрепата на редица държавни институции и публични личности, европейски депутати, кметове, археолози, архитекти, академични среди, издатели, музиканти, журналисти, заявили официално своята подкрепа за неговото реализиране. Проектът получи и изключително широка медийна изява като негови официални медийни партньори станаха БТА, БНТ, БНР, агенция „Фокус”.

 

За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 г. при изграждането на „Копринка”, но независимо от огромното си културно значение, остава под водите на язовира. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение, твърдят археолози.

 

Реализирането на проекта „Севтополис”, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

 

  Бланки за подписката за Севтополис

Бланка за физически лица (граждани)

Подходяща за граждани

   

Бланка за групи граждани

Подходяща за групи граждани - класове, курсове, клубове, др.

   

Бланка за неорганизирани групи

Подходяща за общинска подписка

 
 

23.05.2008

ИЗКЛЮЧИТЕЛНА БЪЛГАРСКА КОЛЕКЦИЯ - 50 БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ НА ТАПЕТИ ЗА МОНИТОР!

По случай 24 май - Ден на славянската писменост, сдружение „Национално обединение съхрани българското” създаде и публикува на своята интернет страница специално изработени тапети за монитор (wallpapers) с ликовете на 50 от най-прочутите български автори. Колекцията е със свободен достъп за всеки, който иска да свали и сложи на своя монитор някое от лицата на българска литература и българското писмено слово.

 

Изключителната колекция се стреми да проследи българската литература всеобхватно- от Паисий до Йордан Радичков. Галерията от имена и образи цели до голяма степен да представи забележителната палитра от творци на българското слово и същевременно да припомни някои от великите, но позабравени лица. Така в колекцията до имената на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Добри Чинтулов, Софронийи Врачански, Иван Вазов, Димитър Димов, Димитър Талев, Елин Пелин, Йордан Йовков се нареждат всички членове на кръга „Мисъл”, големите литературни критици Боян Пенев и Иван Шишманов, авторът на Рибния буквар д-р Петър Берон, т.нар.”септемврийци”, Асен Разцвеников и Никола Фурнаджиев, авторът на „Строители на съвременна България” Стоян Радев, „малкият принц на българската поезия” Александър Вутимски, бащата на модерната българска фантастика Светослав Минков, големите белетристи Емилиян Станев и Павел Вежинов, авторът на „Диви разкази” Николай Хайтов, „дисидентът” на българската литература Георги Марков и още редица други имена. Специално място е отделено и на автора на химна на Св.Св.Кирил и Методий, Стоян Михайловски.

 

Инициативата за 24 май е продължение на вече станалите традиционни дейности на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, отблеязващи значими дати и целящи да популяризират по възможно най-съвременния и достъпен начин личности и мигове от българската история и култура. До момента „Национално обединение съхрани българското” създаде и публикува няколко подобни мултимедийни приложения- календар с велики български владетели от Аспарух до Борис III, тапети за монитор с велики българи и забележителни исторически събития, календар за 2008 с 12 български писатели и пр.

 

Картините и снимките, употребени за тази първа по рода си мултимедийна колекция от 50 образа на българската литература са познати изображения на големите ни писатели, както и такива, неизвестни досега на широката публика.

 

Колекцията е предвидена за употреба като тапет за монитора и е достъпна за всеки на интернет сайта на сдружението:

www.suhranibulgarskoto.org

 
 

1-3.03.2008

"1000 компютъра за 3 март с български тапети!"

По инициатива на сдружение „Национално обединение съхрани българското”

Клубове “Матрицата” и “Мания” с важен принос за самочувствието на младите българи!

 

По случай честването на 130 години от освобождението на България и възобновяването на държавността на нашата родина, по инициатива на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, съвместно с вериги компютърни клубове „Матрицата” и „Мания” се организира национална инициатива в подкрепа на патриотичния дух – „1000 компютъра за 3 март с български тапети”.

 

Всеки посетил клуб „Матрицата” и/или клуб „Мания” на 1, 2 и 3 март 2008 г., с цел да използва компютърни услуги, ще има възможност да седи пред монитор с патриотичен български тапет/фон (wallpaper).

 

Вериги компютърни клубове „Матрицата” и „Мания” откликнаха на идеята на сдружение „Национално обединение съхрани българското” в навечерието на основния ни национален празник да създадат патриотични чувства на своите потребители. Основен процент от потребителите на компютърни клубове в България е в младежка възраст.

 

Забележка – Тапетите са със свободен достъп на страницата на СНЦ “Националното обединение съхрани българското” - www.suhranibulgarskoto.org. По тази начин всеки може да си ги изтегли и да постави образа на велик българин и/или част от българската история на монитора, на своя компютър.

 

Повече за верига компютърни клубове „Матрицата” може да видите на адрес: www.ma3x.net

 

Повече за верига компютърни клубове „Мания” може да видите на адрес: www.man1a.com

 

Благодарим на вериги компютърни клубове „Матрицата” и „Мания” за оказаната подкрепа и съдействие, както и за съпричастността около тази некомерсиална, патриотична българска инициатива.

 

   
"Матрицата 1"
гр. София, ул. "Крум Попов" 64.

"Матрицата 3"
гр. София, ул. "Неофит Рилски" 70.

"Матрицата 4"
гр. София, ул. "Бистрица" 2.

"Матрицата 5"
гр. София, ж.к. "Св. Троица".

"Матрицата 6"
гр. София, ж.к. "Младост" 2, Деница

"Матрицата 7"
гр. София, ж.к. "Люлин" 4, бл. 417

"Матрицата 8"
гр. София, ул. Скайлер 41
 
"Мания-1"
гр. София, Студентски град,ул. Йордан Йосифов 4;

"Мания-2"
гр. София, Студентски град, до блок 35;

"Мания-3"
гр. София, Студентски град, до блок 54;

"Мания-4"
гр. София, кв. Гео Милев, ул. Коста Лулчев 52, Sky City Center, етаж 3.
 

 
 

27.12.2007

"КАЛЕНДАР 2008"

За трета поредна година сдружение „Национално обединение съхрани българското” спазва своята традиция и подарява за Коледа и Нова година тапети за монитор /wallpapers/, оформени като календар на българска тематика. За предстоящата нова 2008-ма година тема на календара са български писатели, поети и книжовници.

 

В уникалната колекция от 12 тапета са събрани 12 големи умове на българската литературна традиция. Тапетите представят образите на патриарха на българската литература Иван Вазов, „юношата” Христо Смирненски, авторите на селото Йордан Йовков и Елин Пелин, единствената жена в колекцията, поетесата Елисавета Багряна и др., разпределени според месеца, в който са родени.

 

Особено внимание в уникалната колекция заслужава стремежът й да покаже българската литература в по-широка форма и да припомни някои от великите фигури на нашата книжевност. Така в колекцията влизат литературният критик от кръга „Мисъл” д-р Кръстьо Кръстев, писателят, преводач и приятел на кръга „Звено” Константин Константинов, авторът на химна „Върви народе възродени” Стоян Михайловски, авторът на „Януари” и „Ние, врабчетата” Йордан Радичков.

 

Изображенията, употребени за тази първа по рода си мултимедийна колекция, са познати ликове на великите българи- картини- портрети на художниците Никола Михайлов, Никола Табаков, Милка Пейкова, Иван Христов, снимки и гравюри от началото и средата на миналия век.

 

Настоящите дванадесет тапета за монитор с образите на български писатели и поети е част от бъдещата голяма колекция от 50 тапети с образите на велики личности от българската литературна традиция, която предстои да бъде създадена през идващата година.

 

Календарът и бъдещата колекция са част от традиционната инициатива на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, в рамките на която бяха създадени календар за 2007 г. с велики български владетели, колекция от 50 тапета, представящи личности, образи и събития от вековната българска история, проследена в хронологичен ред във всичките й културни, исторически и национални аспекти и календар за 2005 г. с моменти от първата национална младежка бригада „Съхрани българското”.

 

Календарът за 2008 г. е предвиден за употреба като тапет за монитора и е достъпен за всеки на интернет сайта на сдружението: www.suhranibulgarskoto.org.

 
 

30.09.2007

ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА НОВИНА

Национална кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект Севтополис, град на тракийския владетел Севт III, стартира тази есен. Инициативата цели връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента този древен символ се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир “Копринка” до Казанлък. Кампанията за Севтополис, организирана от сдружение „Национално обединение съхрани българското”, цели разкриването на града от водите на язовира и връщането на пълния блясък на това изумително наследство, пазещо много ценни данни и находки за историята на траките със световно значение.

 

Инициативата на сдружението за разкриването на Севтополис е част от реализирането на идеен проект, дело на арх. Жеко Тилев, за уникално експониране и реставрация на града. Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Чрез него ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.

 

За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 г. при изграждането на „Копринка”, но независимо от огромното си културно значение, остава под водите на язовира. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение.

 

Реализирането на проекта „Севтополис”, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 
 

22.09.2007

Великите българи на тапети за монитор!

По случай Деня на независимостта, 22 септември, сдружение „Национално обединение съхрани българското” публикува на своята интернет страница първата по рода си колекция от тапети за монитор /wallpapers/ с ликовете на велики исторически личности и мигове от историята на България.

 

Тапетите са със свободен достъп за всеки, който има желание да постави образа на велик българин и част от българската история на своя монитор.

 

В уникалната колекция от 50 тапета са събрани личности, образи и събития от вековната българска история, проследена в хронологичен ред във всичките й културни, исторически и национални аспекти. Тапетите представят образите на революционери като Васил Левски, братя Ботев, Раковски, Ангел Кънчев, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Райна Княгиня, както и сцени от освободителните борби на България- Априлското въстание и Шипченските опълченци. Сред образите са и велики умове на българската културна и национална история като братята Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Иларион Макариополски. Включени са и големите владетели на България- Борис I Покръстител, Симеон Велики, Асеневци, хановете Кубрат, Омуртаг, Крум, Самуил, Тервел. За да е пълна картината с български владетели, особено внимание е обърнато и на третото българско царство- с образите на Батенберг, Фердинанд и Борис III. Галерията се допълва и от образите на велики български държавници като Александър Малинов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов.

 

Особено внимание в уникалната колекция заслужават няколкото по-малко познати образи на българската история като странджанските воеводи Михаил Герджиков и Георги Кондолов, ръководители на Илинденско-Преображенското въстание, и тапетът, изобразяващ сцена от най-древната българска история- жени-войни от Волжска България. В колекцията е включен и един от символите-чудеса на България- пророчицата Ванга.

 

Картините и снимките, употребени за тази първа по рода си мултимедийна колекция, са познати изображения на велики българи и исторически събития, както и такива, неизвестни досега на широката публика. Сред тях са редица снимки, популярни картини на художниците Илия Петров, Димитър Гюдженов, Ярослав Вешин, както и няколко неканонични изображения.

 

Колекцията е предвидена за употреба като тапет за монитора и е достъпна за всеки на интернет сайта на сдружението: www.suhranibulgarskoto.org.

 
 

24.05.2007

НАЦИОНАЛНА инициатива "Славянска памет"

На 24.05.2007 КЛУБОВЕ НА СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" РАЗДАДЕ ДИПЛЯНИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА.

 
 

9.05.2007

НАЦИОНАЛНА РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ "БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ"

На 20 май в България предстоят избори за евродепутати. За да разясни значението и дейността на депутата в Европейския парламент и да разкаже в какво всъщност се състои работата им там, сдружение „Национално обединение съхрани българското” (НОСБ) проведе своя разяснителна кампания, която нарече „Брюкселско зеле”.

 

В Деня на Европа, 9 май, членове на сдружението в София и страната разпространиха дипляни с текст за европарламента. За да направи информацията леснодостъпна и запомняща се, сдружение НОСБ разказа за европейската институция по забавен и метафоричен начин, свързан с един от символите на Белгия- брюкселското зеле. Заради своето нетрадиционно съдържание, текстът на дипляната бе предварително съгласуван лично с г-н Тоон Стрепел, директор на Информационния център на Европейския парламент.

 

В първата си част текстът представя брюкселското зеле като метафора на ЕП, обяснява голямото му значение и ценност и представя депутатите в ЕП като градинарите, които се грижат витаминозния зеленчук да бъде наистина полезен за всички. По-нататък текстът излиза от своя алегоричен израз и накратко обяснява основните факти за евродепутатите- система на избиране, брой места, квота на държавите, разпределение на депутатите по парламентарни групи.

 

Информационната кампания „Брюкселско зеле” на сдружение „Национално обединение съхрани българското” беше част от редицата разяснителни кампании, свързани с мястото на България в Европейския съюз и имаше за цел главно да информира обществото за основните и важни данни, които всеки български гласоподавател трябва да знае когато прави своя избор за български депутати в Европейския парламент.

 

 

Изтегли ДИПЛЯНАТА

 
 

16.04.2007

Поздравителна картичка ПО СЛУЧАЙ 128 години от приемането на търновската конституция и по случай 114 години от рождението на голямата българска поетеса елисавета багряна.

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели поздравителни картички ПО СЛУЧАЙ 128 години от приемането на търновската конституция и по случай 114 години от рождението на голямата българска поетеса елисавета багряна.

 
 

5-15.04.2007

разяснително Кампания за евроизборите

Във времето между 5-15.04.2007 СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" ПРОВЕДЕ своята разяснително кампания за това защо е нужно да се гласува за евродепутат и каква ще е тяхната роля в парламента на ес.

 

Изтегли ДИПЛЯНАТА

 
 

8.04.2007

Поздравителна картичка ПО СЛУЧАЙ християнския празник великден.

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели поздравителна картичка ПО СЛУЧАЙ

християнския празник великден.

 
 

2.04.2007

ПОЗДРАВИТЕЛНА КАРТИЧКА и възпоменателна картичка

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели поздравителна картичка ПО СЛУЧАЙ 186 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ.

също така сдружението изпрати и възпоменателна картичка по случай 2-те години от кончината на папа йоан павел ІІ.

 
 

26.03.2007

Поздравителна картичка по случай деня на тракия

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели поздравителна картичка ПО СЛУЧАЙ

Деня на Тракия.

 
 

18.03.2007

60 години от кончината на Михаил Герджиков

Честването на 130 години от рождението (26 януари 1877 г.) и 60 години от кончината (18 март 1947 г.) на Михаил Герджиков събра на 18 март 2007 г., в Централни софийски гробища преки негови потомци, представители на Тракийските дружества и представител на сдружение "Национално обединение съхрани българското" (НОСБ). След възпоменателни речи от представителите на Тракийските организации и младежките тракийски организации беше отдадена почит и поклон пред великия българин. От страна на сдружение "Национално обединение съхрани българското" присъства правнукът на знаменосецът на четата на Михаил Герджиков в Странджа планина, Янчо Иванов Мандраджиев - Димитър Мандраджиев, председател на сдружението.

 

Кой е Михаил Герджиков?

Михаил Иванов Герджиков роден на 26 януари 1877 г. в китния възрожденски град Пловдив. Семейството и бурните следосвобожденски години изиграват решаваща роля при оформянето на революционния характер на младия Герджиков. Съдбата на българите, останали по силата на Берлинския договор вън от отечеството, вълнува будното младежкo съзнание на Герджиков. Тези свои страсти той пренася и в Женева, където отива да следва през 1897 г. Там заедно с други българи се организират в т.нар. Женевска група.

 

През 1898 г. Герджиков се запознава с Гоце Делчев, който му повлиява да тръгне по пътя на нелегалната борба като член на ВМОРО. На следващата година е вече в редовете на организацията и работи като учител в Битоля под фалшиво име (Тодор Луканов).

 

Непосредствената си революционна дейност започва в Македония, а от 1902 в Одринско като инспектор от ЦК на ВМОРО и агитатор. Запознал се отблизо с критичното положение на подготовката в Одринския революционен окръг, Michel (така се подписва в писмата) започва неговото реорганизиране с оглед на бъдещото въстание. В тази си своя роля той оставя неизлечими спомени в съзнанието на населението като организатор и ръководител на въстанието.

 

След разгромът на въстанието Герджиков продължава да се занимава с делата на организацията с оглед на изменената ситуация след Младотурската революция от 1908г. и различията по отношение бъдещото развитие на освободителното движение.

 

Днес паметникът на великия българин е издигнат в центъра гр. Царево.

 
 
 
 

03.03.2007

Поздравителна картичка по случай 129 години от освобождението на България от турско робство и първи март

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели

тази ПОЗДравителна картичка.

 
 

23.02.2007

"КАЛЕНДАР 2007"

НА 23 февруари 2007 година СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" качи в интернет страницата си новият календар за 2007 година. забавянето се дължи на административни мерки и процедури, които възпрепятстваха по-бързата изработка и популяризиране на календара.

 

Щастливи сме, че харесахте миналогодишният "бригадирски" календар. тази година обаче календарът е насочен към по-голям всеобхватност на идеята за патриотизма. Темата е - "Лицата на патриотизма в различните времена"

 

Като "Календар 2006" и настоящият календар е с 12 различни тапета, като всеки един е тематичен за месеца, за когото се отнася.

 
 

20.02.2007

"Да имаме химна на европейския съюз"

НА 20 ФЕВРУАРИ 2007 ГОДИНА СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" ИЗПРАТИ ДО всички медии, колеги и приятели ХИМНА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, С ПРИДРУЖАВАЩА ДИПЛЯНА, В КОЯТО Е ОПИСАНА ИСТОРИЯТА НА МУзИКАЛНАТА ТВОРБА И Е ПОМЕСТЕН БЪЛГАРСКИЯТ Й ПРЕВОД.

 

 

Изтегли ДИПЛЯНАТА

 
 

19.02.2007

Възпоменателна картичка по случай 134 години от обесването на васил левски

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

изпрати до всички медии, колеги и приятели

тази възпоменателна картичка.

 
 

14.02.2007

европейската къща - съвместно с интернет младежка медия "светЪ"

След първата българска интернет кампания "Българската къща", която все още (над 2 години) има лавинообразен успех, е голяма чест да ви представим новата ни интернет инициатива "Европейската къща". За тези от вас, които са запознати с първата българска интернет кампания "Българската къща", ще направят връзката с тази нова инициатива и вече знаят какво ще съдържа тя. За всички други, знайте, че "Европейската къща" има за цел да популяризира Европейския съюз в България, посредством интернет.

 

Чрез "Европейската къща" и интернет ще бъде предоставена възможност за теглене и използване на символите на Европейския съюз. В рамките на кампанията ще бъдат поместени следните символи: Знамето на Европа под формата на тапет за монитора с 4 резолюции, Химна на Европейския съюз в инструментална и хорова версия под формата на MP3-ки, Логото на ЕС под формата на различни формати и вариации и с всичките включени упътвания за използване на логото, Паричните знаци на ЕС, други изненади предстоят.

 

"Европейската къща" е некомерсиални инициатива на Интернет младежка медия "СветЪ" и СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

 
 

1.11.2006

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ СЪБОР „СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО 2006“

На 1.11.2006 представителна група на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"  беше гост на втория национален младежки събор "съхрани българското 2006". представителите на сдружението присъстваха на тържествения ритуал по издигане на знамето и смяна на караула пред президентската институция. по-късно разгледаха националната изложба „Изкуството на българската книга“ на ул. шипка № 6 и посетиха фотоизложбата „Наследството в ръцете на младите“ в ндк, както и гледаха гледаха Прожекция на филмите „Делтум – един български ден в римска баня“ и „По стъпките на Джон Атанасов“. Представителната група на сдружението участва в среща с президента на републиката, под чийто патронаж се проведе събора. На срещата беше заявена позицията на сдружението да разшири идеята "съхрани българското" и полето й на действие, както и отвореността на сдружението да работи с всяка организация, относно развитието на идеята.

Председателят на сдружение "НОСБ" димитър мандраджиев и канът на благоевградския клуб "съхрани българското" максим димитров, отправиха въпроси към президента на републиката, свързани с желанието на президента да подкрепи разширяването на идеята "съхрани българското" и обръщането на повече внимание на българските общности извън пределите на българия.

след срещата представителите на сдружение "носб" присъстваха на концерта на ансамбъл "българе" - „България през вековете“.

 
 

16.10.2006

сезиране на националния омбудсман

На 16.10.2006 СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" потърси съдействието на омбудсмана, г-н Гиньо Ганев и постави въпроса за изменението на Закона за договорите за финансово обезпечение и Закона за банките.

Това се наложи поради промяната на на чл.42(1) от закона за банките, която гласи:

"Чл. 42. (1) (изм. ДВ бр. 68/2006 г.) Когато кредитът или вноски по него не бъдат издължени на договорените дати на плащане, както и когато кредитът бъде обявен за предсрочно изискуем поради неплащане в срок на една или повече вноски по него, банката има право да получи изпълнителен лист по извлечение от сметка за цялата дължима сума."

 

ПИСМО ДО НАЦИОНАЛНИЯ ОМБУДСМАН

 

С настоящето искаме да Ви уведомим, че съществува обществена тревога във връзка с изменението на Закона за банките, по-специално на чл. 42. (1) (изм. ДВ бр. 68/2006 г.), който гласи: „Когато кредитът или вноски по него не бъдат издължени на договорените дати на плащане, както и когато кредитът бъде обявен за предсрочно изискуем поради неплащане в срок на една или повече вноски по него, банката има право да получи изпълнителен лист по извлечение от сметка за цялата дължима сума”.

 

Съумяхме лично да се убедим в обществената тревога и липса на яснота по въпроса на Първи младежки форум, проведен от нашето сдружение в НДК на 11 октомври 2006 г. На срещата много неправителствени организации, журналисти, политолози и граждани дискутираха различни теми, между които и и измененията в този закон. Стигнахме до общата позиция, че трябва да реагираме като потърсим Вашето съдействие, вследствие на което обществото ще получи по-голяма яснота по въпроса. Несъмнен е факта, че според Конституцията на Република България, гл. I, чл. 17, ал. (3) частната собственост е неприкосновена. Именно поради този факт съществуват определени мнения, че общественият интерес е застрашен чрез това изменение.

 

Въпросът буди и обществен коментар, както се убедихме на проведения форум и посредством всекидневните информации в медиите. Това е и причината да се обърнем именно към Вас, в качеството Ви на национален омбудсман, защото смятаме, че това е единственият правилен и законов начин обществото да получи необходимата яснота. Бихме искали да обсъдим по-детайлно темата с Вас и имаме готовност за среща.

 

 
 

11.10.2006

ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ 2006'

На 11.10.2006 се състоя ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" В НДК.

 

На провелия се в НДК Първи младежки форум, организиран от сдружение „Национално обединение съхрани българското” присъстваха над 15 неправителствени организации (сред които "Младежки департамент за европейска интеграция", "Студентска асоциация за изследване на международните отношения", "Български център за джендър изследвания", "Национално обединение за граждански контрол върху институциите", Асоциация "Български детски и младежки парламент", фондация „Еврика”, клуб „Мисъл” и др./, представители на младежките организации на ВМРО и на БЗНС-НС, г-н председателят на клуб „Сенатор”, г-н Йордан Стоичков, политолог и преподавател, група студенти бесарабски българи от Югозападен университет в гр. Благоевград, студенти от Софийски университет, Нов български университет, Университет за национално и световно стопанство, Университет за архитектура, строителство и геодезия, Великотърновски университет, Лесотехнически университет, Национална академия за театрално и филмово изкуство, Медицински университет, Академия на МВР, Минно-геоложки университет, Технически университет, Химикотехнологичен и металургичен университет и др. Форумът уважиха зам.-кмета на гр. София, г-н Цветан Цветанов, г-н Иво Инджев, свободен журналист.

 

Проведе се оживена дискусия по много от острите проблеми, които вълнуват цялото общество. В повечето изказвания пролича необходимостта от активни граждански действия и организиран натиск върху институциите, за да могат явления като корупция, лоши управленски решения, беззаконие, да бъдат ограничавани. Приемането ни в европейски съюз е една положителна възможност още по-силно да се повлияе, за да се спрат нарастващите негативни явления у нас. Внушението на еуфория, че приемането само по себе си ще промени живота към по-добро, не буди доверие. Ако ние сами не се заемем с решаването на проблемите си, то те няма как да бъдат преодоляни.

 

Зам.-кмета, г-н Цветанов изрази готовност за широко взаимодействие в инициативите, предложени и координирани от присъстващите младежки и неправителствени организации. Той сподели, че и Столична община често пъти среща трудности с решаването на проблеми без гражданската активност и натиск.

 

върху институциите. В отговор на товa г-жа Еленска от Асоциация "Български детски и младежки парламент" каза, че още преди много години са изготвени и приети документи и проекти за подобно взаимодействие от младите хора, но те все още остават нереализирани.

 

много организации заявиха, че ясното намерение за взаимодействие и координация като единствена гаранция за успех на различните инициативи, защото без воля и последователност действията не биха имали необходимия резултат.

 

В края на форума се взе общо решение да се потърси съдействието на омбудсмана, г-н Гиньо Ганев, за да се постави въпроса и да бъдат обсъждани възможностите за мощно гражданско действие пред институциите, които имат право да сезират Конституционния съд по повод на Закона за договорите за финансово обезпечение.

 
 

1.05.2006

Клуб "съхрани Българското" - хисар - честване на априлската епопея

клуб "съхрани българското" - хисар взе подобаващо участие в честванията по случай 130 години от априлското въстание. клубът поднесе венец на общинския мемориален паметник “Априлци” в кв. “Веригово”, който беше тържествено осветен. Паметникът беше открит от президента на република българия г-н георги първанов, който взе участие във възпоменателното тържество по случай 130-тата годишнина от априлската епопея.

 
 

3.03.2006

Клуб "съхрани Българското" - Благоевград - юзу "неофит рилски" на шипка

50 члена на клуба взеха участие в тържествата на връх шипка по случай - националния празник на българия - 3 март. въпреки влошените климатични условия членовете на клуба устояха на студа и отдадоха почит на загиналите за свободата на българия.

за клуба беше осигурен автобусен превоз до монумента шипка от община благоевград.

изказваме нашите благодарности за този жест специално на г-н лазар причкапов - кмет на община благоевград и на администрацията на президента за оказаната своевременна подкрепа.

 
 
 
 
 

ТАЗИ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ:

 

Авторски права (c) 2005 - на СНЦ "Национално обединение съхрани българското". Всички права запазени.
Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от СНЦ "Национално обединение съхрани българското" или от авторът е забранена.
СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО и логата СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО са запазени марки на СНЦ "Национално обединение съхрани българското".