НОВИНИ

 
     
 

29.09.2008

ПРЕДЛОЖЕНИЕ за маршрути на нощни транспортни линии в гр. София

представяме на Вашето внимание идеите на сдружение “Национално обединение Съхрани Българското” за маршрути на нощни транспортни линии в гр. София. Според нас нощните линии трябва да са автобусни.

 

Автобусна линия 94-НОЩНА-КОМБИНИРАН МАРУШРУТ:

1.) ЗИМЕН ДВОРЕЦ НА СПОРТА - обслужва всички семейни блокове в Студентски град.

2. ) СПОРТНА ЗАЛА ХР. БОТЕВ - спирката е на кръстовище и лесно се стига до всички блокове около залата и на път за УНСС.

3. ) КОЛЕЖ ПО ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ - Обслужва крайните блокове на квартала - 1,2,3,4,30,31,32

4. ) ЧИТАЛИЩЕ Д. ЧИНТУЛОВ - Покрива ж.к. Дианабад

5. ) СЕМИНАРИЯТА - Покрива ж.к. Лозенец

6. ) ХОТЕЛ ХИЛТЪН - Спирката на НДК, прави връзка към тази част на центъра

7. ) КИНО ОДЕОН – “Попа”

8. ) СУ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ – ПРЕД НАРОДНА БИБЛИОТЕКА

9. ) Пл. ЛЪВОВ МОСТ

10. ) Пл. ЦЕНТРАЛНА ГАРА

11. ) ПГХМБ ПРОФ. П. РАЙКОВ

12. ) 24-ти ДКЦ

13. ) Ж.К. ВРЪБНИЦА 2

Обратният маршрут е еднакъв. Спестяват се 18 спирки.

 

Автобусна линия 284-НОЩНА-КОМБИНИРАН МАРУШРУТ:

1.) Летище София – 2-та терминала задължително

2.) Хотел Плиска

3.) Орлов мост

4.) Пл. Александър Батенберг (пред Царския дворец – само нощем да е спирка

5.) Метро станция К. Величков

6.) ж.к Красна Поляна

7.) Търговски център Овча Купел – започва да прави голямо УХО

8.) Нов Български университет

9.) бул. Никола Петков – (посока кв. Банкя)

10.) ж.к. Овча Купел 2 – край на голямото УХО – продължава по обратния маршрут.

Спестяват се 15 спирки.

 

Автобусна линия 120-НОЩНА-КОМБИНИРАН МАРУШРУТ:

1.) ж.к. Левски-Г

2.) ул. Ст. Доспевски

3.) ул. Тодорини кукли

4.) бул. Мадрид

5.) Румънско посолство

6.) София ленд

7.) бул. Никола Вапцаров

8.) кв. Хладилника

9.) Околовръстен път

10.) Моста на Сухата река

11.) кв. Симеоново

Обратният маршрут е еднакъв. Спестяват се 23 спирки.

 

Можем да предложим още маршрути при желание от Ваша страна. Надяваме се, че метрото също може да заработи на нощни интервали от по 1 ч.

 

Бихме желали отново да Ви поздравим за идеята да бъде въведен денонощен градски транспорт в гр. София. Малко са хората и организациите, които извършват дейности в посока на нейното частично или напълно реализиране. Подкрепяме идеята Ви и сме сигурни, че тя може да провокира положително мислене в посока на добрите идеи.

 
     
     
 

29.09.2008

ПОДКРЕПА за идеята ”Въвеждане и организиране на денонощен градски транспорт в гр. София”

сдружение "Национално обединение съхрани българското" поздравява ИНИЦИАТОРИТЕ НА идеята за въвеждане на денонощен градски транспорт в гр. София. Малко са хората и организациите, които извършват дейности в посока на нейното частично или напълно реализиране.

Идеята за развитие на услугите, предоставяни от “Столична компания за градски транспорт – София” ЕООД, ще намери широка обществена подкрепа. С организираната от Либералната младежка асамблея кръгла маса на тема ”Въвеждане и организиране на денонощен градски транспорт в гр. София” се поставя началото на процес, който зависи от възприемането на нас самите за нас самите. Това е процес, чиито завършек ще покаже дали нашето общество разполага с мнозинство от качествено-мислещи хора, които желаят гр. София да е редом с други напредничави столици по света. Този процес би могъл да постави част от проблемите на младите хора на преден план, а осъществяването на идеята би могла да намали част от тях в значителна степен.

поставя СЕ важен въпрос в дневния ред на обществото в ключов момент за едни от най-активните ползватели на столичния градски транспорт – младите хора. Важността на момента се изразява в започналата на 15 септември 2008 г. учебна година за много ученици. Също така ние сме в навечерието на официалното откриване на учебния сезон за много студенти. Младите са бъдещето на нашата страна и нашето общество трябва да се старае да им предоставя алтернативи във всяко отношение за тях. Една такава алтернатива е и въвеждането на денонощен градски транспорт, който трябва да послужи за по-сигурното и по-безопасно придвижване на гражданите, както и да позволи развитието на повече културни и масови мероприятия. Много често се получава, че културни мероприятия като посещение на театър, опера, кино или концерт и последващите коктейли не продължават след 23:00 ч., поради липсата на градски транспорт. Свободата да избираш как да оползотвориш времето си е модерна свобода, а свободата на избор на алтернативи е състояние присъщо на либералните демократични общества.
Идеята разбира се има нужда от допълнителен ресурс – финансов, човешки, организационен. Със сигурност могат да се намерят и финанси и организации, които ще подкрепят идеята. Тук е и мястото да се спомене, че Държавната агенция за закрила на детето, както и Държавната агенция за младежта и спорта би трябвало да приветстват идеята, защото тя е опит за прилагане на политика в подкрепа на младите хора. Не случайно споменаваме ДАЗД, защото е ясно на обществото ни, че вечерен час не се спазва, а на контролните органи не им достига човешки ресурс, за да следят спазването на регламентите. Тази идея може да допринесе и за сигурността на гражданите като цяло, защото при реализацията й служителите на Министерство на вътрешните работи ще могат по-лесно да следят за спазването на реда и да са сигурни, че гражданите са в безопасност.

Идеята е похвална и заслужава да бъде подкрепена. Обществото ще стане реципиент на една добра европейска и световна практика. Надяваме се тя да се осъществи и сме готови на съвместни действия в името на реализацията й.

Подкрепяме идеята и сме сигурни, че тя може да провокира положително мислене в посока на добрите идеи. Вярваме, че с продължаването й под различни форми тя ще бъде възприета именно като добра идея.

 
     
     
 

6.05.2008

Ден на ХРАБРОСТТА

Днес отдаваме почит и признание на всички смели български мъже и жени, които са дали клетва пред знамето на нашата родина, да защитават и съхраняват българския дух, българското отечество и българския народ. признателни сме ви!

във връзка с празника сдружение „Национално обединение съхрани българското” започва активна работа по линия на представяне на продукти и реализиране на инициативи, свързани с българските военни символи. очаквайте повече информация през следващите месеци.

 
     
     
 

21.04.2008

нападение срещу наш член

на 21 април рано сутринта беше нападната г-жа Стоянка Календерска - ръководител на центъра за работа с деца в град хисар и създател на клуб "съхрани българското" в града. нападателят пробол няколко пъти в гърдите г-жа календерска. ние от сдружение "национално обединение съхрани българското" остро осъждаме това грубо извратено действие и настояваме нападателят да получи най-солидно наказание предвидено от законите в нашата държава. над 1000 членове на носб желаят на г-жа календерска бързо оздравяване и въстановяване.

 
     
     
 

8.03.2008

Споразумение със саимо

На 8 март сдружение „Национално обединение съхрани българското” подписа споразумение за сътрудничество със Студентската асоциация за изследване на международните отношения "САИМО". Това поставя началото на задълбочено сътрудничеството.

 
     
     
 

18.12.2007

Интервю за проекта "Севтополис"

Проекта "Севтополис" беше представен на слушателите на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио на 18 декември 2007 г. в предаването "Гражданската култура" с автор и водещ Цвета Шопова. Какво предвиждат организаторите на националната кампания за реставрация и съхраняване на археологическия обект Севтополис; как ще изглежда и ще се реализира проектът – коментар беше направен от арх. Жеко Тилев. До каква степен идеята "Съхрани българското" успява да събуди интереса и активността на млади и стари за опазване, и развиване на нашите исторически, културни и граждански ценности? Съществува ли партньорство между граждански общности, местна власт и държавни институции при проучване и обогатяване на регионалните и национални паметници на духовността? Участие взеха г-н Димитър Мандраджиев – председател и г-ца Паола Иванова – секретар на сдружението "Национално обединение съхрани българското".

 
     
     
 

10.12.2007

Пуснахме банери на националната инициатива "Севтополис"

Вече са изработени банерите на националната инициатива "Севтополис". Може да си ги изтеглите от ТУК.

 
     
     
 

3.12.2007

Медиен партньор на националната инициатива "Севтополис" е "Фокус"

Информационна агенция "Фокус" стана официален медиен партньор на националната инициатива "Севтополис".

 
     
     
 

27.11.2007

Националната инициатива "Севтополис" ще бъде отразявана от БНР

Българското национално радио днес заяви подкрепата си за отразяване на хода и развитието на националната инициатива "Севтополис".

 
     
     
 

14.11.2007

пресконференция за инициатива "Севтополис"

Национално обединение "Съхрани българското" даде национална пресконференция за инициатива "Севтополис". Сдружение "Национално обединение съхрани българското" представи на медиите и широката общественост плановете си ЗА реализиране на проекта "Севтополис".

 
     
     
 

3.10.2007

УЧАСТИЕ В "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА" - СУТРЕШНИЯТ БОЛК НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НА 3 ОКТОМВРИ 2007 година ПредседателяТ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" г-н Димитър Мандраджиев и ст.н.с. Мария чичикова от археологическия институт с музей при бан УЧАСТВАХА В "денят започва" - сутрешният блок на българската национална телевизия. Бяха дадени отговори на ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ПРОЕКТА И КАМПАНИЯТА "СЕВТОПОЛИС".

участието в Предаването беше на живо на 3.10.2007 (сряда) от 08:40 часа.

 
     
     
 

18.05.2007

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Д-Р еВГЕНИЙ жЕЛЕВ

На 18 май 2007 УС НА сдружение „Национално обединение съхрани българското” (НОСБ) СЪСТАВИ СВОЕ БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Г-Н Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ, ВЪВ ВРЪЗКА С НЕГОВАТА ГОЛЯМА ПОМОЩ И ПОДКРЕПА, КОЯТО ОКАЗВА НА КЛУБА НИ. СЛЕДВА ТЕКСТА НА ПИСМОТО:

 

 

 

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

 

Уважаеми г-н д-р Желев,

 

Ние, от сдружение „Национално обединение съхрани българското” (НОСБ) искаме да изкажем своята огромна благодарност за Вашата неоценима подкрепа спрямо нашия клон/клуб „Съхрани българското” в гр. Стара Загора.

 

Бяхме информирани, за съжаление със закъснение, че именно Вие сте оказал една наистина голяма помощ на клуба в момент, в който за неговите членове е било трудно ясно и свободно да провеждат и работят по своите дейности. Изключително много се радваме, че във Ваше лице младите хора от Стара Загора намират подкрепа и разбиране винаги когато имат нужда от това, за да могат да създават и развиват патриотични инициативи. Смятаме, че именно Вие сте прекрасен пример за това как стабилните и ценни хора в България могат да подадат ръка когато е необходимо.

 

Изказваме искрената си радост, че когато учредихме клуба във Вашия град, Вие приехте поканата да станете негов почетен председател и че се ангажирате с това клубът да бъде наистина средище за съхраняване на българското. Запазихме прекрасни спомени от нашето гостуване в красивия гр. Стара Загора и от гостоприемството, което срещнахме във Ваше лице и в лицето на всички Ваши съграждани.

 

Изказваме своето огромно извинение, че поднасяме нашата благодарност за дейното ви ангажиране и участие в „Съхрани българското” едва сега, а не го направихме веднага след като бе учреден клуба. Надяваме се, че ще приемете нашите извинения, нашата голяма благодарност към Вашата неоценима подкрепа за развитието на инициативата и на клуба и че ще предадете благодарности от наше име на всички достойни граждани на Стара Загора, които също се заеха да помогнат на клуба и станаха почетни членове или взеха участие в инициативите му.

 

Благодарим Ви от сърце за подкрепата и сме сигурни, че във Ваше лице всеки млад човек в Стара Загора ще срещне отличен личен пример, разбиране и подкрепа!

 

С уважение:

УС на сдружение

„Национално обединение съхрани българското”

 

Димитър Мандраджиев

председател

Андрей Стойчев

зам.-председател

Катерина Баева

зам.-председател

Паола Иванова

секретар

Веселка Василева

Финансов отговорник

 

18 май 2007 г.

гр. София

 

 
     
     
 

11.05.2007

НОСБ на Пролетния бал на САИМО

Сдружение „Национално обединение съхрани българското” получи специална покана от своите колеги и приятели от Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и лично от нейния и.д. председател, г-н Петър Гълъбов, да присъства като официален гост на традиционния Пролетен бал, организиран за студентите по международни отношения в УНСС.

На 11 май 2007 г. в 19:00 ч. в партерната зала на парк-хотел „Москва” колегите от УНСС бяха поканили много свои приятели, партньори, преподаватели и състуденти да споделят с тях официалното събитие и да раздадат своите традиционни награди за успех и представяне в различни категории на студентите по международни отношения в УНСС. На тържественото събитие НОСБ беше представено от председателя, Димитър Мандраджиев и от секретаря на сдружението, Паола Иванова.

Благодарим на колегите за поканата и за прекрасното събитие.

 
     
     
 

20.03.2007

клон/Клуб "Благоевград"

На 20.03.2007 УС на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" беше гост на клон/клуб "Благоевград" НА ИЗЛОЖБА И КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА: „БЪЛГАРИТЕ В БЕСАРАБИЯ”. сдружението беше представено от председателя димитър мандраджиев и заместник-председателя по функции андрей стойчев. те присъстваха на конференцията, която открои много факти свързани с бесарабските българи и тяхното дело в името на българия. организаторите се бяха постарали да направят събитието по-интересно като освен, че бяха изнесени редица доклади, също бяха и показани обичаите и бита на българите в бесарабия.

на срещата стана и ясно, че клуб "съхрани българското" към сдружение "Национално обединение съхрани българското" е единствения легитимен клуб в юзу "неофит рилски", който се ползва с подкрепата на ректора на университета и студентския съвет. Този клуб за 1 година от своето съществуване реализира множество инициативи насочени както към студентите, така и към гражданите на благоевград.

ус на сдружение "Национално обединение съхрани българското" благодари за поканата на партньорите си от югозападния университет "св. неофит рилски".

снимки от събитието:

 

 
     
     
 

4.03.2007

УЧАСТИЕ В ПРЕДАВАНЕто "Шейкър" НА тв ММ

НА 4 Март 2007 година ПредставителИ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" УЧАСТВАХА В ПРЕДАВАНЕТО "уИКЕНД" НА ТЕЛЕВИЗИЯ ДИЕМА 2. бЯХА РАЗИСКВАНИ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С ПАТРИОТИЧНОТО ЧУВСТВО НА МЛАДИТЕ ХОРА И БЕШЕ НАПРАВЕН КОМЕНТАР ВЪРХУ понятието "модерен патриотизъм". ТЕМАТА НА ИНТЕРВЮТО БЕШЕ "Как съхраняват българското младите хора в България". сДРУЖЕНИЕ "нОСБ" ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ, ЧЕ Е нужно да се работи за модерен патриотизъм, който е така нужен, за да се приобщи градивното чувство на голяма част от младите в посока на създаване на активни граждани на България и Европейския съюз. нАКРАЯ "ДОМАКИНИТЕ" ПОЛУЧИХА 1 голяма мартеница.

участието в Предаването беше излъчено на живо на 4.03.2007 (Неделя) от 13:00 часа.

 
     
     
 

24.02.2007

УЧАСТИЕ В ПРЕДАВАНЕто "уИКЕНД" НА тв дИЕМА 2

НА 24 ФЕВРУАРИ 2007 година ПредставителИ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" УЧАСТВАХА В ПРЕДАВАНЕТО "уИКЕНД" НА ТЕЛЕВИЗИЯ ДИЕМА 2. бЯХА РАЗИСКВАНИ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С ПАТРИОТИЧНОТО ЧУВСТВО НА МЛАДИТЕ ХОРА И БЕШЕ НАПРАВЕН КОМЕНТАР ВЪРХУ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ. ТЕМАТА НА ИНТЕРВЮТО БЕШЕ "вАСИЛ ЛЕВСКИ - СИМВОЛ НА...?". сДРУЖЕНИЕ "нОСБ" ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ, ЧЕ Е НУЖНО ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ИЗВЪРШВАТ ГРАЖДАНСКИ ДЕЙСТВИЯ В СФЕРАТА НА ПАТРИОТИЧНИТЕ ИДЕИ, ЗА ДА Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЪХРАНЯВА БЪЛГАРСКОТО ПО ЕДИН СЪВКУПЕН НАЧИН. нАКРАЯ "ДОМАКИНИТЕ" ПОЛУЧИХА 1 БРОЙ ЗНАМЕ НА рЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

участието в Предаването беше излъчено на живо на 24.02.2007 (СЪБОТА) от 09:30 часа.

 
     
     
 

1.11.2006

Интервю за програма "хоризонт" на българското национално радио

Представител на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" даде интервю на тема "1-ви ноември - ден на народните будители и начини за съхранява на българското" за програма "хоризонт" на българското национално радио. В интервюто беше направен паралел между двата основни български празника, засягащи будителската дейност на дойстойни българи - 24 май и 1 ноември. Беше заявена позицията на сдружението, че има проблеми сред младото общество, които се изострят и това трябва да бъде променено. БЯХА РАЗИСКВАНИ И ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С РАЗШИРЯВАНЕТО НА ПОЛЕТО НА ИЗЯВА НА ИДЕЯТА "СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО", КАТО БЕШЕ ПОДЧЕРТАНО В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР, ЧЕ СДРУЖЕНИЕТО Е ГОТОВО ДА РАБОТИ С ВСЯКА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ОТНОСНО РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРИОРИТЕТИТЕ, КОИТО СИ Е ПОСТАВИЛО. ПОЗИЦИЯТА НА СДРУЖЕНИЕТО, ЧЕ ТРЯБВАТ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ И ПО-ГОЛЯМА ПОДКРЕПА В КУЛТУРНИЯ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ СЕКТОР, КАКТО И ТОВА, ЧЕ Е НУЖНА ШИРОКА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА НА ИДЕЯТА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И РАЗВИВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО, БЕШЕ ПОДЧЕРТАНА ПО ВРЕМЕ НА ИНТЕРВЮТО.

интервюто беше излъчено на ЖИВО НА 1.11.2006 (сряда) в интервала 08:00 - 09:00 часа.

 
     
     
 

1.11.2006

Интервю за "радио фм+"

На 1.11.2006 Представител на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"  даде интервю на тема "1-ви ноември - ден на народните будители" за "радио фм+". В интервюто беше направен паралел между двата основни български празника, засягащи будителската дейност на дойстойни българи - 24 май и 1 ноември. Беше заявена позицията на сдружението, че има проблеми сред младото общество, които се изострят и това трябва да бъде променено.

интервюто беше излъчено на 1.11.2006 (сряда) в интервала 08:00 - 09:00 часа.

 
     
     
 

20.10.2006

УЧАСТИЕ В "ЗДРАВЕЙ, БЪЛГАРИЯ" ПО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

На 20.10.2006 Представители на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" участваха в предаването на нова телевизия "здравей, българия". В студиото, заедно със сдружението, участваха и двама от популярните "Братя Мангасариан". Темата на сутрешния блок беше, разбира се, президентските избори на 22 октомври - какво е мнението на младите за изборите, тяхното развитие, "за" и "против" гласуването. Като организация, насочена предимно към гражданския интерес, НОСБ защитаваше позицията, че гласуването е необходимо, тъй като то показва отношение, позиция и активна роля в случващото се в политическия живот у нас, било то и с т.нар "бяла бюлетина" (т.е.наказателен вот, при който не се отбелязва нито един кандидат).

участието в Предаването беше излъчено на живо на 20.10.2006 (петък) от 08:00 часа.

 
     
     
 

13.10.2006

Отзив от Първи младежки форум в бнр - радио България

На 11.10.2006 се състоя ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" В НДК.

много организации заявиха, че ясното намерение за взаимодействие и координация като единствена гаранция за успех на различните инициативи, защото без воля и последователност действията не биха имали необходимия резултат. Ето какво видя репортерът на БНР Гергана Манчева:

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО от страницата на бнр

 

Младежки организации в България с активна гражданска позиция по проблемите на деня
Без перспективи за добра кариера в страната, демотивирани и обезверени – така се чувства една част от младите българи днес. Недоволните млади все по-често свързват бъдещето си с напускането на родината, чрез образование и реализация в чужбина. Те търсят причината за родните несгоди в объркания и труден преход към демокрация и пазарна икономика, който продължи в страната ни повече от петнайсет години.

 

Не липсват, разбира се, и добри идеи, и воля за промяна на място, тук и сега. Това стана ясно по време на Първия младежки форум , който се проведе на 11 октомври в София. Той бе иницииран от сдружение Национално обединение “Съхрани българското”. Млади хора с активна гражданска позиция се събраха и обсъдиха въпроси на деня, които ги безпокоят, между които корупцията, късогледството на политиците спрямо проблемите на обикновените граждани и апатията в обществото като цяло. Повечето от тях са студенти и ученици в горния курс на елитните столични гимназии. Ето какво каза дванадесетокласникът Петър Балов, член на Младежки департамент за европейска интеграция.

 

“Аз мисля, че не трябва да престанем с недоволството – казва Петър, - защото ние сме млади хора и сме длъжни да поставяме нашите проблеми пред хората, от които зависи тяхното решение. Като представител на младежка неправителствена организация често се събирам с мои връстници и всички сме на мнение, че проблемите в страната са много. Съжалявам, че почти никой не чува гласа на младите. Много пъти сме канили при наши събирания политици и общественици, но те не ни обръщат внимание. А и няма как да ги привлечем, защото ние не можем да организираме за тях бляскави събития, нямаме пари за коктейли някъде на престижно място в столицата. Ето затова няма как да се срещаме с политиците и да поставяме ребром пред тях своите изисквания. На днешния форум се запитахме защо хората във властта гледат безучастно към проблемите на обикновените хора. Според мен отговорът е много прост - за тях просто тази действителност не е тежка, напротив - те имат комфорт и законови възможности да бъдат недосегаеми във всичко. Това е и нашата основна цел – да събудим всички младите хора в страната ни. Никой от тях не е безразличен към живота в страната. Само трябва да бъдем единни в недоволството, за да потръгнат промените. Много ни смущава мнението, което се шири в обществото ни, че повечето младежи са мързеливи и че се интересуват от алкохол, цигари и наркотици и глупави развлечения. Но аз си мисля, че тъкмо това е нашата задача – да пробудим гражданската активност в нашите връстници. Искаме нашето поколение да не подражава на предишните, а с достойнство да направи това, в което поколенията преди нас са се провалили” – допълва Петър Балов.

 

Целта ни е да има гражданско действие и то да бъде насочено към развитието, а не към оцеляването, заявиха категорично младите хора по време на форума. Заместник-кметът на столицата Цветан Цветанов, който също присъства на тяхната среща, обеща да подкрепи всяка полезна и новаторска инициатива и да помогне за решаването на проблемите.

 

“Най-важното, за да повдигнем авторитета на нашите институции, а и на обществото като цяло, - казва Цветан Цветанов - е когато успеем да накажем и когато получават своето възмездие лицата, които са допринесли за грабежа в държавата. В противен случай, каквито и събирания да се правят, каквито и обществени действия да предприемаме, всеки ще сочи с пръст, че този, който е забогатял от престъпна дейност, в момента живее по-добре, има своето положение в обществото и никой не го обезпокоява. Затова вие като гражданско сдружение и по-специално като хора, които са бъдещето на нацията, трябва да се интересувате докъде какво е станало и да задавате директно въпроси към Парламента и специалните комисии по корупция там. Трябва да искате обяснение от институциите как се работи върху конкретни сигнали за корупционни действия. Водете дебати по тази тема, защото ако се разсрочат решенията на тези проблеми, то те се размиват във времето, а хората като вас си заминават. И до днес у нас няма осъден за сриването на банковата система през 1996 г. Няма и да има такъв и всичко ще си върви така, ако ние като общество не потърсим сметка на институциите. Аз като представител на местната власт и администрацията съм тук, за да ви кажа, че вратите ни са отворени за вас по всяко време. Готови сме да си партнираме с организация като вашата” - подчерта Цветан Цветанов – заместник-кмет на София.

 

Гергана Манчева

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/Theme_Obstestvo/Material/1310-mladejki_org.htm

 

 
     
     
 

11.10.2006

ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ

На 11.10.2006 се състоя ПЪРВИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ на СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" В НДК.

много организации заявиха, че ясното намерение за взаимодействие и координация като единствена гаранция за успех на различните инициативи, защото без воля и последователност действията не биха имали необходимия резултат.

 
     
 
 
 

ТАЗИ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ:

 

Авторски права (c) 2005 - на СНЦ "Национално обединение съхрани българското". Всички права запазени.
Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от СНЦ "Национално обединение съхрани българското" или от авторът е забранена.
СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО и логата СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО са запазени марки на СНЦ "Национално обединение съхрани българското".